Veel creatieve ideeën voor Trappartij de Vliert

Een skeeler-, skate- en hardlooproute door de tunnels. Een speelbaan op de hellingen waar ’s winters op kan worden gesleed. Maar ook een minicamping, een botanische tuin en een ‘pluktuin’, een dierenweide en een natuurlijke speeltuin. En in een van de tunnels het Gerrit Schulte-home, pleisterplaats voor wielerliefhebbers en loungecafé voor alle gebruikers van het gebied en omgeving. Dat allemaal in een fraaie parkachtige omgeving.

 Na de creatieve wandeling van het City Change Center (CCC) op 27 februari was het nu de beurt aan het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) om via workshops nog meer creatieve ideeën te verzamelen voor de tunnel- en trappartij bij stadion De Vliert.

Verbeelding
In het pand van het CCC aan de Nieuwstraat te Den Bosch verzamelden zich op vrijdag 15 april zo’n twintig (landschaps)architecten, vormgevers, kunstenaars en bewoners van het Hinthamerpark en de Aartshertogenlaan. Zij hadden gehoor gegeven aan de oproep van het BAI om in groepen van uiteenlopende samenstelling hun verbeelding de vrije loop te laten en nieuwe invullingen te bedenken voor het sleetse stukje Den Bosch dat ooit de majestueuze toegang vormde tot het voetbalstadion.

Geroezemoes
De hele ochtend was het geroezemoes te horen van vier groepen enthousiastelingen die met elkaar discussieerden, soms druk gebarend, documenten raadplegend en van tijd tot tijd googlend met laptop of smartphone. Na ruim twee uur moest projectleider Lydia Fraaije hen manen om nu echt de lunch te gebruiken en de eerste resultaten uit te wisselen. Toen al tekende zich een groot aantal verschillende concepten en ideeën af. Op sommige onderdelen overlapten ze elkaar en over één ding was het iedereen het eens: het gebiedje moet een parkachtig karakter hebben en houden.      

Presentaties
Wie wilde mocht van groep veranderen, maar niemand had daar behoefte aan. Nu werd het geroezemoes veroorzaakt door geblader in kleurrijke tijdschriften, knippende scharen en geplak van papier. Eén groepje trok zich terug met slechts twee laptops. Daarop construeerden twee handige ontwerpers direct een digitale presentatie van het concept dat die ochtend was ontwikkeld.

Vier concepten
Klokke drie, met het wijkglas al in de hand, startten de presentaties. Van het ‘wildpark’ met zijn minicamping, natuurspeelplek, dierenweide en een pluktuin met wild fruit. Van de ‘Verdieping’ die ruimte biedt aan het water van de sloot, dat door zeker een van de tunnels gaat stromen. Van het ‘Gezondheidspark’ met natuureducatie in een botanische tuin en een Muur van Geluk die bezoekers met scherven kunnen beplakken. En van het concept ‘Healthy urban living’ met als centraal element een vaste stek voor wielerliefhebbers in een van de tunnels: het Gerrit Schulte-home.

Inspiratiebron
Met al deze ideeën gaat een kleine werkgroep verder om in beeld en tekst de toekomst van de locatie nog tastbaarder en concreter te maken. In de loop van het jaar zal een boekje verschijnen, dat een inspiratiebron moet zijn voor gemeentelijke en particuliere ontwerpers om op een creatieve, maar doordachte manier aan de slag te gaan met dit bijzondere stukje Den Bosch.

Reageer