Historie

Het Hinthamerpark in Den Bosch kent een lange geschiedenis waarin veel gebeurd is. Met name de Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen getrokken in de buurt. Die ingrijpende periode maakt nog steeds veel indruk op de bewoners. De mooie en vrolijke momenten die de buurt sindsdien heeft meegemaakt, doen ons de verdrietige historie niet vergeten.

Een Reacties to “Historie”

  1. 1qualifying zegt:

    3courier…

Documentaires Hinthamerpark te koop

Sinds half december 2014  is een dvd te koop met daarop twee documentaire films over onze buurt. De ene is een heruitgave van ‘Hinthamerpark in de oorlog’ (2008), over het leven in onze buurt tijdens de Tweede Wereldoorlog en de zware beschietingen bij de bevrijding. De andere documentaire (2014) doet verslag van het project Struikelstenen, de zoektocht naar  familieleden van Joden die uit onze buurt zijn weggehaald en vermoord, en het eerbetoon op 4 mei 2014.

Belangstelling voor de dvd? Neem dan per e-mail contact op met Jan Huige. De kosten bedragen 10 euro. Wacht niet te lang. De oplage is beperkt.

Gedenkboom geplant

Het Hinthamerpark is een bijzonder monument rijker. Op 23 oktober 2014 is in het plantsoen aan de Kamperfoeliestraat een Hemelboom geplant. De boom is een geschenk van de familie van de Joodse gezinnen die tijdens de Duitse bezetting uit onze buurt zijn weggevoerd om later te worden vermoord. Namens de nabestaanden bedankte Betty Lievendag de buurt voor het leggen van Struikelstenen bij twee adressen aan Boterweg. Onder de klanken van Erev shel shoshanim plantten medewerkers van de gemeente de boom. Betty Lievendag onthulde vervolgens een plaquette die de voorbijganger wijst  op de bijzondere betekenis van deze boom voor de buurt en haar (voormalige) bewoners.

Klik hier voor veel meer foto’s van Angeline Swinkels.

23 oktober: filmpremière Struikelstenen

Op donderdagavond 23 oktober gaat de film in première, die gemaakt is naar aanleiding van het leggen van Struikelstenen aan de Boterweg. De korte film met als titel ‘Voor altijd buren’ maakt deel uit van een filmavond die tussen 19.30 en 21.00 uur plaatsvindt op de Markt. Dat gebeurt ter gelegenheid van de 70ste herdenking van de bevrijding van Den Bosch. Daaraan voorafgaand, rond 16.30 uur, wordt aan het Kamperfoelieplein een boom geplant. Met een Hemelboom willen de nabestaanden de buurt bedanken voor het leggen van Struikelstenen voor hun familieleden.

Iedereen is van harte welkom bij zowel het planten van de boom als de première van de film. Veel buurtgenoten hebben al ingetekend op een dvd met daarop zowel de film ‘Hinthamerpark in de oorlog’ (2008) als de nieuwste productie ‘Voor altijd buren’ (2014). Wie alsnog interesse heeft in de dvd, kan contact opnemen met Jan Huige.

Download hier de flyer over de activiteiten.

Struikelen in de Boterweg

Klik hier voor een selectie van bijna 100 foto’s

4 mei 2014 – Vlaggen halfstok. De stille trom. Meer dan honderd mensen verzameld in de Boterweg. Na ruim 70 jaar gedenken zij de twee joodse gezinnen die tijdens de Duitse bezetting zijn vermoord. Buurtbewoners, oud-buurtbewoners, nabestaanden, andere gasten. Een toespraak, de locoburgemeester. Een koraal van de fanfare. De Struikelstenen worden gelegd, voor huisnummers 34 en 28. Klop-klop, klop-klop. Twee minuten stilte, alleen een haan kraait. Een gedicht. Nog een gedicht. ‘Dit nooit weer’. Wie voortaan door de Boterweg gaat, kan er niet omheen. Onwillekeurig buig je je voorover. Oppassen dus om niet te struikelen.

zondagochtend 4 mei: plechtigheid Struikelstenen

Buurtflyer voor- en achterzijde.