Verrassende trappen, tunnels en asfalt

Verbaasde blikken, veel vragen en creatieve ideeën. Dat was de oogst van een wandeling rond de trappartijen en tunnels bij stadion De Vliert, en langs het afgesloten deel van de Aartshertogenlaan. Ideeën om iets met deze omgeving te doen waren er volop. Ze zijn op briefjes en per email verzameld en worden de komende tijd uitgewerkt.  

Ondanks de regen en de harde wind verzamelden zich op zondagochtend 27 februari meer dan vijftig belangstellenden voor een creatieve wandeling, georganiseerd door het City Change Center (CCC) en het Bosch Architectuur Initiatief (BAI). Onder leiding van buurtbewoners verkenden zij de omgeving.

Eerste kennismaking
De tocht begon bij de tunneltjes onder de Victorialaan, tussen de rotonde aan de Graafseweg en stadion De Vliert. Voor veel deelnemers was dat de eerste kennismaking met dit verlaten stukje stad. Van daaruit voerde de wandeling langs het afgesloten deel van de Aartshertogenlaan. ‘Als bewoners zijn we het nutteloze asfalt hier helemaal beu. De omgeving wordt voor van alles en nog wat gebruikt waar wij niet blij mee zijn,’ zei bewoner Guus Huisman. Via een grote lus kwam het gezelschap bij stadion De Vliert met aan de overzijde het Sportiom. Corniel Groenen, hoofd van de gemeentelijke afdeling Sport en Recreatie (S&R) vertelde over de ideeën om beide complexen met elkaar te verbinden via een plein.

Snert met spek
En zo kwam iedereen uiteindelijk weer terug bij de trappartij nabij De Vliert, waar een warme kop snert met spek wachtte. Een van de tunnels diende opeens als lunchcafé. Aan geïmproviseerde statafels discussieerden de wandelaars en noteerden hun ideeën om de tunnels, trappen en hun omgeving een nieuw of ander leven in te blazen. Iemand wilde er een plek maken voor een schietvereniging, een ander zag liever een fietscrossbaan voor kinderen. Ook een rock- of loungecafé werd genoemd, met een terras op het grasveld. Maar er gingen tegelijk stemmen op om juist ‘helemaal niets’ te doen en deze verstilde plek in ere te houden.

Graag ideeën
‘De komende tijd houden we al die ideeën tegen het licht’, zei Lydia Fraaije die namens het BAI het project ‘Trappartij De Vliert’ leidt. Zij doelde op de initiatiefgroep waarin behalve het CCC, BAI en S&R ook vertegenwoordigers van het Bossche Makershuis en de bewonersoverleggen van het Hinthamerpark en de Aartshertogenlaan deelnemen. ‘We hebben onder meer deze omgeving op het  oog in het kader van ons jaarthema ‘Reset the City’. Ideeën en betrokkenheid zijn erg welkom.’ Zij beloofde alle wandelaars en andere betrokkenen op de hoogte te houden van de verdere ontwikkelingen. Toen ging iedereen snel naar huis, want het regende intussen echt hard.

Klik hier voor meer informatie over het Bosch Architectuur Initiatief en voor meer foto’s van de creatieve wandeling.

Reacties uitgeschakeld