Volle bak bijeenkomst inbraakpreventie

Slecht hang- en sluitwerk, containers en zelfs ladders onder open ramen, een fiets met de voordeur- en autosleutel (!) erop, open deuren en poorten. Het kwam allemaal fraai in beeld tijdens de bijeenkomst over inbraakpreventie op dinsdag 19 april in De Biechten. De bewoners van het Hinthamerpark en Magnoliahof zijn net mensen. Aardig en goedgelovig. Daar maken anderen graag misbruik van.

De opkomst was boven verwachting. Vijftig tot zestig bewoners luisterden en keken bij tijd en wijle ademloos naar Evert Jansen van de stichting Veiligheid en Preventie. Evert vertelde uit eigen ervaring dat 80% van de al dan niet verslaafde dieven snel en gemakkelijk aan geld wil komen. Maar ook hoe je die gasten even gemakkelijk buiten kunt houden.

Meldkamer
Die middag was Evert met een fototoestel door de twee buurten getrokken. Om te voorkomen dat de politie voor niets op meldingen zou reageren, had de wijkagent de meldkamer gewaarschuwd: ‘Jongens, Evert is in het Hinthamerpark bezig. Niets aan de hand.’ Verschillende bezoekers meldden ’s avonds dat ze Evert hadden zien rondspoken. Slechts één bewoner had daadwerkelijk de politie gebeld. Met een goed signalement. En, oh ja, hij meende de verdachte te herkennen van de televisie.

Foto’s
Spannend was het filmpje waarop te zien was hoe Evert – in de rol van de inbreker in het gelijknamige AVRO-programma – binnen vijf minuten een hele woning overhoop haalde en er met de buit van doorging. Ooit vond hij zo een pinpas mét code. Hilariteit en verontwaardiging wisselden elkaar af toen de foto’s werden vertoond, die hij ’s middags in de buurten had gemaakt. ‘Jullie lachen nu, maar dat vergaat je wel als je dadelijk thuis dezelfde rommel aantreft als in het filmpje’.

Gratis advies
De presentatie van Evert Jansen was niet aan dovemansoren gericht. Na het applaus spoedden tientallen aanwezigen zich naar de stand van de fa. Ruiterman om zich daar te laten adviseren over inbraakwerend materiaal. Antoine van Pinxteren bood aan bij iedereen die dat wil gratis de woning te inspecteren en advies te geven over passende maatregelen.

Geslaagd
Na afloop aan de bar gonsde het nog een tijdlang na van de indrukken die iedereen had opgedaan. Ondanks het mooie weer en een gemiste koorrepetitie was iedereen blij bij de bijeenkomst te zijn geweest. Het was allemaal heel leerzaam en ook nog eens aangenaam. Kortom: zeer geslaagd en voor herhaling in andere wijken vatbaar.

Reacties uitgeschakeld