Energieke buurten

Elektriciteit en warm water van de zon, een comfortabele woning op aardwarmte, geïsoleerde daken, muren en vloeren. In onze buurt hebben we de smaak pakken. Energie besparen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. En als je het samen doet, is het goedkoper en nog leuk ook. Tientallen bewoners zoeken inmiddels naar mogelijkheden om energie te besparen en op te wekken.

Na een daverende start van project ‘Slimme Buurt’ op 28 januari zijn er verschillende werkgroepen geformeerd waarin bewoners van Hinthamerpark en Aartshertogenlaan samenwerken. Zij maken daarbij gebruik van de ervaringen in Hintham waar het project al langer draait. Er is vooral veel belangstelling voor zonnepanelen en voor het vernieuwen van daken.

Zonnepanelen
De werkgroep zonnepanelen heeft inmiddels twee interessante aanbiedingen van verschillende leveranciers aan bewoners voorgelegd. Binnenkort is er een informatiebijeenkomst voor iedereen die eerder belangstelling voor zonnepanelen heeft getoond.

Nieuwe daken
In onze 30-jarenbuurt beginnen de dakpannen langzamerhand te slijten. Mooie gelegenheid om samen de daken te vervangen, het dak te isoleren en tegelijk zonnepanelen of een dakkapel te plaatsen. Een van de mogelijke leveranciers heeft daarom het zogenaamde ‘cafeteriamodel’ ontwikkeld: elke bewoner kan aangeven wat de wensen zijn. De werkgroep zal iedereen huis aan huis informeren over de mogelijkheden en de aanbiedingen van meerdere leveranciers.

Onderzoek
Ook op andere fronten zijn buurtbewoners actief. Eén groepje doet onderzoek naar de mogelijkheden van ‘groene gevels’ die isolerend werken maar vooral zorgen voor de opname van CO2. Andere bewoners onderzoeken alle denkbare mogelijkheden om energie te winnen in de buurt en daarbuiten. Over enige tijd kunnen we daar meer over vertellen.

Energieadvies
Enkele tientallen bewoners hebben professioneel energieadvies aangevraagd bij Susteen Energieadvies. Wie op basis daarvan graag de spouwmuur of de vloer wil isoleren, HR++-glas of een HR-verwarmingsketel wil plaatsen, kan terecht bij de leveranciers die de bewonersgroep in Hintham al heeft geselecteerd.

Meer informatie?
Wil je meer informatie of wil je in contact komen met andere bewoners? Heb je nieuwe ideeën of suggesties? Dan kun je altijd terecht bij onderstaande contactpersonen.

Wil je in contact komen met de initiatiefgroep ‘De Slimme Buurt Hinthamerpark’? Mail dan naar Ellen Janssen of Tjeu Cornet.

Reacties uitgeschakeld